Όσες περισσότερες ώρες δουλεύουμε, τόσο περισσότερο έργο παράγουμε, σωστά; Όχι απαραίτητα. Σκεφτείτε ότι, μετά από οκτώ ώρες αδιάκοπης εργασίας πάνω στο ίδιο αντικείμενο, χωρίς κανένα διάλειμμα, η πιθανότητα να συνεχίσετε με υπερωρίες, και να έχετε συνεχώς την ίδια αποτελεσματικότητα, είναι μάλλον περιορισμένη. Κι αυτό γιατί ο εγκέφαλός μας δεν αντέχει την συνεχή καταπόνηση με ένα συγκεκριμένο αντικείμενο, χωρίς την κατάλληλη εκτόνωση. Η ειδικός στα θέματα καριέρας και εργασιακής απόδοσης του Time.com, Geil Browning, παραθέτει δέκα συμβουλές για όσους θέλουν να ανανεώνουν την φρεσκάδα του μυαλού τους κατά την διάρκεια της εργασίας τους, κι εμείς σας τα παραθέτουμε.
*Εξασφαλίστε τα σωστά «εφόδια»
Μια καλή εργονομική καρέκλα, το κατάλληλο γραφείο και η οθόνη του υπολογιστή στο κατάλληλο ύψος είναι σημαντικοί παράγοντες για να είμαστε σε εγρήγορση κατά την διάρκεια της ημέρας. Μάλιστα, όσο πιο κοντά στην όρθια θέση είναι το σώμα μας όταν κάθεται, τόσο πιο εύκολα διατηρούμαστε «ξύπνιοι».
*Μην κάνετε πολλά πράγματα ταυτόχρονα
Ο συγγραφέας του βιβλίου Brain Rules, John Medina, λέει ότι ο εγκέφαλός μας δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα ταυτόχρονα. Τελεία και παύλα. Αυτό που κάνει στην πραγματικότητα είναι να «ανοιγοκλείνει» διακόπτες όταν κινείται από μία δραστηριότητα σε μια άλλη. Ωστόσο, όταν κάνουμε κάτι διακοπτόμενα, συνήθως μας παίρνει 50% παραπάνω χρόνο να το ολοκληρώσουμε, και μάλιστα με 50% περισσότερες πιθανότητες για λάθη. Πάρτε για παράδειγμα όσους μιλούν στο τηλέφωνο ενώ οδηγούν: Οι πιθανότητες να εμπλακούν σε τροχαίο είναι τέσσερις φορές περισσότερες σε σχέση με το κανονικό. Το ιδανικό είναι να εστιάζουμε σε μία «υποχρέωση» την φορά, για να την φέρνουμε εις πέρας πιο γρήγορα και με μεγαλύτερη ασφάλεια.
*Χρησιμοποιείστε όλες τις αισθήσεις σας
Το ενδιαφέρον του εγκεφάλου μας γίνεται πιο έντονο για καθετί που κάνουμε, όταν εμπλέκονται σε αυτό περισσότερες από μία αισθήσεις. Χρησιμοποιήστε χρωματιστό χαρτί ή στυλό διαφορετικών χρωμάτων. Φροντίστε να έχετε κάποιο αρωματικό χώρου στο γραφείο σας. Ακούστε μουσική που σας ευχαριστεί. Δώστε στις αισθήσεις σας, και κατ’ επέκταση στον εγκέφαλό σας, τα κατάλληλα ερεθίσματα για να… στρωθεί στη δουλειά με όρεξη.
*Μην παίρνετε πολλές αποφάσεις την ίδια ημέρα
Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε από το Scientific American, αν βγεις το πρωί για ψώνια, στην συνέχεια καταναλώσεις το μεσημεριανό σου και βρεθείς στο δίλημμα «να φάω γλυκό ή όχι», και τέλος το απόγευμα κληθείς να επιλέξεις ανάμεσα σε δύο προσφορές για δουλειά, ίσως επιλέξεις την λάθος δουλειά, μόνο και μόνο επειδή… απέφυγες το γλυκό. Η θέληση, η υπομονή και η σκέψη μας λειτουργούν προφανώς με περίεργο τρόπο, γι’ αυτό το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να διαχωρίζουμε τις αποφάσεις που καλούμαστε να λάβουμε ή απλώς να περιμένουμε μέχρι την επόμενη ημέρα για να δώσουμε στον εαυτό μας την ευκαιρία να το σκεφτεί πιο λογικά και νηφάλια.
*Κάντε ένα πολύ σύντομο διάλειμμα κάθε είκοσι λεπτά
Η επαγρύπνηση και η ικανότητα πνευματικής προσοχής μπορεί να διατηρηθεί περισσότερο, όταν ο εγκέφαλος έχει την δυνατότητα να παίρνει «ανάσες» (ήτοι διαφορετικά ερεθίσματα) κάθε είκοσι λεπτά, λέει πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Cognition. Σε αυτή τη διαπίστωση κρύβεται ένα σημαντικό μυστικό: Το μυαλό μας δεν είναι απαραίτητα κουρασμένο, όταν νιώθουμε ότι αφαιρούμαστε. Μπορεί απλώς να χρειάζεται να στρέψει στιγμιαία αλλού την προσοχή του, για να πάρει μια «ανάσα» από άλλο ερέθισμα.
*Δουλέψτε με τους δικούς σας ρυθμούς
Είστε πρωινός ή βραδινός τύπος; Πότε έχετε παρατηρήσει ότι αποδίδετε καλύτερα και έχετε περισσότερη όρεξη για παραγωγικότητα; Εντοπίστε τα «δυνατά σας χρονικά σημεία» μέσα στην ημέρα και δουλέψτε ή προγραμματίστε τις σημαντικές σας υποχρεώσεις τότε, αντί να τις σπαταλήσετε για παράδειγμα σε ένα ραντεβού με τον γιατρό.
*Χαλαρώστε για δέκα λεπτά κάθε μιάμιση ώρα
Όσο είμαστε ξύπνιοι, ο εγκέφαλός μας λειτουργεί σε «κύκλους» υψηλής και χαμηλής ετοιμότητας εναλλάξ, κάθε ενενήντα λεπτά. Μετά από 90 λεπτά «παραγωγικότητας», το μυαλό αρχίζει να δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί, να θολώνει ή να «βλέπει το δέντρο και να χάνει το δάσος», να «γαργαλάει» την πείνα, την νύστα και άλλα δυσάρεστα αισθήματα. Μια καλή λύση είναι να δουλεύετε μέχρι την στιγμή που θα νιώσετε τα παραπάνω συμπτώματα, και τότε να κάνετε διάλειμμα. Πραγματοποιήστε κάποια χαλαρωτική άσκηση, ασχοληθείτε με το κατοικίδιό σας, κάντε ένα μπάνιο, περπατήστε λίγο ή βγείτε στην βεράντα. Επιτρέψτε στο μυαλό σας να χαλαρώσει για λίγο, ώστε να ριχτείτε στην συνέχεια και πάλι με υψηλά επίπεδα ετοιμότητας.
*Πάρτε έναν υπνάκο
Ξέρετε, από εκείνους τους σύντομους ύπνους που σας γεμίζουν και πάλι με ενέργεια, ακόμη κι αν διαρκούν λίγη ώρα. Η αντίληψή μας όσο περνά η μέρα εξασθενεί συνεχώς, γι’ αυτό και ένας απογευματινός υπνάκος μπορεί να αυξήσει τις επιδόσεις της μνήμης μας μέχρι και 20%.
*Επιστρέψτε στη φύση
… Και επιτρέψτε της να σας αναζωογονήσει. Είτε πρόκειται για μια μικρή βόλτα στο κοντινό πάρκο, είτε για την θέα των δέντρων από παράθυρο ή απλώς για φωτογραφίες τοπίων στον υπολογιστή σας, η φύση αυξάνει τις δυνατότητες της προσοχής του εγκεφάλου μας χωρίς καν να το αντιλαμβανόμαστε. Το κελάηδημα των πουλιών, η αίσθηση από το αεράκι που φυσά, ή η θέα του ουρανού μπορούν να προσφέρουν περισσότερα από όσα φανταζόσασταν. Το ανακάλυψαν με αριθμούς οι υπεύθυνοι της μελέτης «Τα γνωστικά οφέλη της αλληλεπίδρασης με την φύση».
*Κάντε διακοπές
Κάντε δηλαδή αυτά ακριβώς που περιγράφει ο όρος: Διακόψτε όσα συνηθίζετε να κάνετε για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα και δοκιμάστε κάτι διαφορετικό στην άδειά σας, κάτι που να μην σας θυμίζει τον χώρο του γραφείου, τον υπολογιστή σας ή τις υποχρεώσεις της δουλειάς σας. Αν δουλεύετε επί παραδείγματι σε ένα «γκρίζο» γραφείο, επιχειρήστε στις επόμενες διακοπές σας να κάνετε κάτι extreme ή να περάσετε λίγες ημέρες μακριά από την πόλη και την τεχνολογία σε κάποιο ορεινό βουνό. Ο εγκέφαλός σας θα σας ευγνωμονεί.