Γεώργιος Παπαφώτης, Χημικός, Ιωάννινα
Κύριε διαχειριστὴ τῆς ἰστοσελίδας,
τὸ θέμα γιὰ τὸ ὁποῖο θὰ σᾶς μιλήσω ἀφορὰ τὴν νηστεία ἀπὸ καθαρὰ τεχνικὴ πλευρὰ καὶ τὸ ζῶ ἔντονα σὲ κάθε περίοδο νηστείας. Τὸ ζῶ ἔντονα γιατί ὡς χημικὸς γνωρίζω πράγματα ποὺ οἱ ἄλλοι ἀγνοοῦν καὶ θεωρῶ ὅτι ἔχω καθῆκον μου νὰ τοὺς ἐνημερώσω γιὰ αὐτά. Δυστυχῶς ὅμως, ἀφ’ ἑνὸς οἱ δυνατότητες ποὺ ἐγὼ ἔχω εἶναι περιορισμένες καὶ ἀφ’ ἑτέρου γιὰ διάφορους λόγους οἱ περισσότεροι προτιμοῦν νὰ μὴ μὲ ἀκοῦνε, νὰ μὲ ἀγνοοῦν.Ἂς μπῶ ὅμως στὸ θέμα γιὰ τὸ ὁποῖο θέλω νὰ σᾶς μιλήσω.Στὴν ἐποχὴ μας πολλὰ τρόφιμα εἶναι βιομηχανοποιημένα καὶ ἔτσι πολλὲς φορὲς εἶναι δύσκολο νὰ ξεχωρίσει κανεὶς τί εἶναι νηστίσιμο καὶ τί ὄχι. Μία μεγάλη κατηγορία τροφίμων ἔχει ὡς πρώτη ὕλη οὐσίες ποὺ προέρχονται ἀπὸ τὸ γάλα, κυρίως πρωτεΐνες. Τὰ τρόφιμα αὐτὰ ὅμως θεωροῦνται ὡς νηστίσιμα, μερικὲς φορὲς μάλιστα αὐτὸ ἀναφέρεται καὶ στὶς συσκευασίες. Ἔτσι γιὰ παράδειγμα κυκλοφοροῦν στὴν ἀγορὰ ὑποκατάστατα τυριοῦ ποὺ….
γράφουν στὴ συσκευασία τους ὅτι εἶναι νηστίσιμα ἐνῶ ἂν κοιτάξει κανεὶς στὰ συστατικά τους θὰ δεῖ ὅτι ἡ βασικὴ πρώτη ὕλη ἀπὸ τὴν ὁποία ἀποτελεῖται εἶναι ἡ καζεΐνη ποὺ εἶναι ἡ βασικὴ πρωτεΐνη τοῦ γάλακτος. Αὐτὸ ποὺ ἔχει γίνει εἶναι ἡ ἀντικατάσταση τοῦ βουτύρου μὲ φυτικὰ λιπαρὰ κάτι ποὺ βέβαια δὲν κάνει τὸ τυρὶ αὐτὸ νηστίσιμο. Κάτι ἀντίστοιχο συμβαίνει καὶ μὲ τὰ ὑποκατάστατα σαντιγὶ ποὺ κυκλοφοροῦν καὶ τὰ ὁποία, σὲ μία ἐποχὴ ποὺ τὰ ζωικὰ λιπαρὰ ἐνοχοποιοῦνται γιὰ πολλὲς ἀσθένειες, ἀναγράφουν στὶς συσκευασίες τους ὅτι περιέχουν μόνο φυτικὰ λιπαρά. Ὅμως καὶ σὲ αὐτὰ ἡ βασικὴ πρώτη ὕλη εἶναι ἡ καζεΐνη, δηλαδὴ ἡ βασικὴ πρωτεΐνη τοῦ γάλακτος. Σὲ διαφορετικὲς συσκευασίες ἀναφέρεται εἴτε ὡς πρωτεΐνη γάλακτος εἴτε ὡς καζεΐνη ἢ καζεϊνικὸ νάτριο. Ἔτσι ἔχω ἀκούσει ἀπὸ συνειδητὰ νηστεύοντα ἄτομα ὅτι «δὲν χρησιμοποιῶ τὴν τάδε μάρκα ποὺ ἔχει πρωτεΐνες γάλακτος ἀλλὰ τὴν τάδε ποὺ δὲν ἔχει», ἔχει βέβαια καζεΐνη. Τὸ ἴδιο συμβαίνει καὶ μὲ τὰ ὑποκατάστατα γάλακτος ποὺ χρησιμοποιοῦνται ὡς πρόσθετα στὸν καφέ.
Μία ἄλλη κατηγορία τροφίμων εἶναι γλυκὰ ποὺ περιέχουν μαντολάτο. Τὸ μαντολάτο παρασκευάζεται χρησιμοποιώντας ἀσπράδι αὐγοῦ ποὺ συχνὰ ἀναφέρεται ὡς ἀλβουμίνη ποὺ εἶναι ἡ βασικὴ πρωτεΐνη στὸ ἀσπράδι τῶν αὐγῶν.
Ἐπειδὴ πολλοὶ συνάνθρωποί μας ποὺ νηστεύουν καὶ θέλουν νὰ νηστεύουν τρώγοντας αὐτὰ τὰ προϊόντα καταλύουν ἐν ἀγνοία τοὺς τὴν νηστεία πιστεύω ὅτι θὰ πρέπει νὰ ἐνημερωθοῦν γιὰ τὸ θέμα αὐτό.
Ἡ σύγχυση ποὺ ἐπικρατεῖ γιὰ τὸ τί εἶναι ἢ δὲν εἶναι νηστίσιμο εἶναι τέτοια ποὺ μερικὰ ἀπὸ τὰ προϊόντα αὐτὰ ἀναφέρονται καὶ σὲ νηστίσιμες συνταγές. Μία φορὰ παλαιοτέρα πῆρα τὴν ἀπάντηση «Μὰ τί μᾶς λὲς ὅτι ἡ τάδε σαντιγὶ δὲν εἶναι νηστίσιμη ἀφοῦ τὴ συνταγὴ τὴν πήραμε ἀπὸ τὴν “Πρὸς τὴν Νίκη”», καὶ μία ἄλλη πρόσφατα «μὰ ἀφοῦ τὴ χρησιμοποιοῦν (τὴ σαντιγὶ) καὶ οἱ μοναχὲς στὸ μοναστήρι ……..»
Ἐπειδὴ ὅπως ἀνέφερα καὶ στὴν ἀρχὴ οἱ δικές μου δυνατότητες γιὰ ἐνημέρωση εἶναι περιορισμένες θέτω τὸ θέμα αὐτὸ ὑπ’ ὄψιν σας μὲ τὴν πεποίθηση ὅτι ἀφοῦ τὸ μελετήσετε καὶ βεβαιωθεῖτε ὅτι αὐτὰ ποὺ σᾶς γράφω εἶναι σωστὰ θὰ ἐνεργήσετε γιὰ τὴν σωστὴ ἐνημέρωση ὅσο τὸ δυνατὸν περισσοτέρων συνανθρώπων μας.
Πιστεύω ὅτι ἐσεῖς ἔχετε καὶ τὸ κύρος ἀλλὰ καὶ τὴν δυνατότητα νὰ κάνετε κάτι τέτοιο μέσω τῆς ἰστοσελίδας ποὺ διευθύνετε.
Κύριε διαχειριστὴ τῆς ἰστοσελίδας,
τὸ θέμα γιὰ τὸ ὁποῖο θὰ σᾶς μιλήσω ἀφορὰ τὴν νηστεία ἀπὸ καθαρὰ τεχνικὴ πλευρὰ καὶ τὸ ζῶ ἔντονα σὲ κάθε περίοδο νηστείας. Τὸ ζῶ ἔντονα γιατί ὡς χημικὸς γνωρίζω πράγματα ποὺ οἱ ἄλλοι ἀγνοοῦν καὶ θεωρῶ ὅτι ἔχω καθῆκον μου νὰ τοὺς ἐνημερώσω γιὰ αὐτά. Δυστυχῶς ὅμως, ἀφ’ ἑνὸς οἱ δυνατότητες ποὺ ἐγὼ ἔχω εἶναι περιορισμένες καὶ ἀφ’ ἑτέρου γιὰ διάφορους λόγους οἱ περισσότεροι προτιμοῦν νὰ μὴ μὲ ἀκοῦνε, νὰ μὲ ἀγνοοῦν.Ἂς μπῶ ὅμως στὸ θέμα γιὰ τὸ ὁποῖο θέλω νὰ σᾶς μιλήσω.Στὴν ἐποχὴ μας πολλὰ τρόφιμα εἶναι βιομηχανοποιημένα καὶ ἔτσι πολλὲς φορὲς εἶναι δύσκολο νὰ ξεχωρίσει κανεὶς τί εἶναι νηστίσιμο καὶ τί ὄχι. Μία μεγάλη κατηγορία τροφίμων ἔχει ὡς πρώτη ὕλη οὐσίες ποὺ προέρχονται ἀπὸ τὸ γάλα, κυρίως πρωτεΐνες. Τὰ τρόφιμα αὐτὰ ὅμως θεωροῦνται ὡς νηστίσιμα, μερικὲς φορὲς μάλιστα αὐτὸ ἀναφέρεται καὶ στὶς συσκευασίες. Ἔτσι γιὰ παράδειγμα κυκλοφοροῦν στὴν ἀγορὰ ὑποκατάστατα τυριοῦ ποὺ….
γράφουν στὴ συσκευασία τους ὅτι εἶναι νηστίσιμα ἐνῶ ἂν κοιτάξει κανεὶς στὰ συστατικά τους θὰ δεῖ ὅτι ἡ βασικὴ πρώτη ὕλη ἀπὸ τὴν ὁποία ἀποτελεῖται εἶναι ἡ καζεΐνη ποὺ εἶναι ἡ βασικὴ πρωτεΐνη τοῦ γάλακτος. Αὐτὸ ποὺ ἔχει γίνει εἶναι ἡ ἀντικατάσταση τοῦ βουτύρου μὲ φυτικὰ λιπαρὰ κάτι ποὺ βέβαια δὲν κάνει τὸ τυρὶ αὐτὸ νηστίσιμο. Κάτι ἀντίστοιχο συμβαίνει καὶ μὲ τὰ ὑποκατάστατα σαντιγὶ ποὺ κυκλοφοροῦν καὶ τὰ ὁποία, σὲ μία ἐποχὴ ποὺ τὰ ζωικὰ λιπαρὰ ἐνοχοποιοῦνται γιὰ πολλὲς ἀσθένειες, ἀναγράφουν στὶς συσκευασίες τους ὅτι περιέχουν μόνο φυτικὰ λιπαρά. Ὅμως καὶ σὲ αὐτὰ ἡ βασικὴ πρώτη ὕλη εἶναι ἡ καζεΐνη, δηλαδὴ ἡ βασικὴ πρωτεΐνη τοῦ γάλακτος. Σὲ διαφορετικὲς συσκευασίες ἀναφέρεται εἴτε ὡς πρωτεΐνη γάλακτος εἴτε ὡς καζεΐνη ἢ καζεϊνικὸ νάτριο. Ἔτσι ἔχω ἀκούσει ἀπὸ συνειδητὰ νηστεύοντα ἄτομα ὅτι «δὲν χρησιμοποιῶ τὴν τάδε μάρκα ποὺ ἔχει πρωτεΐνες γάλακτος ἀλλὰ τὴν τάδε ποὺ δὲν ἔχει», ἔχει βέβαια καζεΐνη. Τὸ ἴδιο συμβαίνει καὶ μὲ τὰ ὑποκατάστατα γάλακτος ποὺ χρησιμοποιοῦνται ὡς πρόσθετα στὸν καφέ.
Μία ἄλλη κατηγορία τροφίμων εἶναι γλυκὰ ποὺ περιέχουν μαντολάτο. Τὸ μαντολάτο παρασκευάζεται χρησιμοποιώντας ἀσπράδι αὐγοῦ ποὺ συχνὰ ἀναφέρεται ὡς ἀλβουμίνη ποὺ εἶναι ἡ βασικὴ πρωτεΐνη στὸ ἀσπράδι τῶν αὐγῶν.
Ἐπειδὴ πολλοὶ συνάνθρωποί μας ποὺ νηστεύουν καὶ θέλουν νὰ νηστεύουν τρώγοντας αὐτὰ τὰ προϊόντα καταλύουν ἐν ἀγνοία τοὺς τὴν νηστεία πιστεύω ὅτι θὰ πρέπει νὰ ἐνημερωθοῦν γιὰ τὸ θέμα αὐτό.
Ἡ σύγχυση ποὺ ἐπικρατεῖ γιὰ τὸ τί εἶναι ἢ δὲν εἶναι νηστίσιμο εἶναι τέτοια ποὺ μερικὰ ἀπὸ τὰ προϊόντα αὐτὰ ἀναφέρονται καὶ σὲ νηστίσιμες συνταγές. Μία φορὰ παλαιοτέρα πῆρα τὴν ἀπάντηση «Μὰ τί μᾶς λὲς ὅτι ἡ τάδε σαντιγὶ δὲν εἶναι νηστίσιμη ἀφοῦ τὴ συνταγὴ τὴν πήραμε ἀπὸ τὴν “Πρὸς τὴν Νίκη”», καὶ μία ἄλλη πρόσφατα «μὰ ἀφοῦ τὴ χρησιμοποιοῦν (τὴ σαντιγὶ) καὶ οἱ μοναχὲς στὸ μοναστήρι ……..»
Ἐπειδὴ ὅπως ἀνέφερα καὶ στὴν ἀρχὴ οἱ δικές μου δυνατότητες γιὰ ἐνημέρωση εἶναι περιορισμένες θέτω τὸ θέμα αὐτὸ ὑπ’ ὄψιν σας μὲ τὴν πεποίθηση ὅτι ἀφοῦ τὸ μελετήσετε καὶ βεβαιωθεῖτε ὅτι αὐτὰ ποὺ σᾶς γράφω εἶναι σωστὰ θὰ ἐνεργήσετε γιὰ τὴν σωστὴ ἐνημέρωση ὅσο τὸ δυνατὸν περισσοτέρων συνανθρώπων μας.
Πιστεύω ὅτι ἐσεῖς ἔχετε καὶ τὸ κύρος ἀλλὰ καὶ τὴν δυνατότητα νὰ κάνετε κάτι τέτοιο μέσω τῆς ἰστοσελίδας ποὺ διευθύνετε.