Υλικά:
200ml σπορέλαιο
350 γρ. ζάχαρη
750 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
2 φλ. τσαγιού χλιαρό νερό
3 κ.σ. λευκό ξύδι
100γρ. κοσκινισμένο κακάο
1 κ.γ. κοφτό αλάτι
2 φακελάκια βανίλια
2 κ.γ. μαγειρική σόδα
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
3-4 κ.σ. άχνη ζάχαρη
Για το γλάσσο:
250γρ. κουβερτούρα
4-5 κ.σ. άχνη ζάχαρη
1 1/2 φλ. καφέ σπορέλαιο
Εκτέλεση:
Ανακατεύουμε σε ένα σκεύος το λάδι με την ζάχαρη, με το μίξερ μέχρι να ενωθούν καλά τα δύο υλικά.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το χλιαρό νερό, το ξύδι, το αλάτι, τη σόδα και το μπέικιν.
Ανακατεύουμε και προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι, χτυπώντας με το μίξερ. Η ζύμη θα γίνει λίγο πιο σφιχτή σε σχέση με τα κοινά κέικ, ωστόσο στο ψήσιμο το κεικ θα είναι πολύ αφράτο.
Χωρίζουμε το 1/3 της ζύμης και το βάζουμε σε ένα άλλο μπολ. Εκεί βάζουμε το κακό, την άχνη και ελάχιστο χλιαρό νερό και ανακατεύουμε.
Λαδώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα για κεικ. Βάζουμε το μισό από το άσπρο μείγμα, το απλώνουμε καλά και βάζουμε κουταλιά κουταλιά το μείγμα κακάου.
Με μια οδοντογλυφίδα το ανακινούμε λίγο να πάει σε όλη την επιφάνεια και αν θέλουμε το ανακατεύουμε, φέρνοντας λίγη λευκή ζύμη στο επάνω μέρος.
Συμπληρώνουμε με το υπόλοιπο λευκό μείγμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά περιπου.
Όταν βγάλουμε, το αφήνουμε να κρυώσει και ετοιμάζουμε το γλάσσο. Λιώνουμε την κουβερτούρα και προσθέτουμε την άχνη ζάχαρη και το σπορέλαιο. Ανακατεύουμε και περιχύνουμε στο κέικ.