Συνήθως, έχουμε ήδη προμηθευτεί αμμωνία ή κάποια αλοιφή για τσιμπήματα από το φαρμακείο ή αγοράζουμε εκείνη τη στιγμή. Τι μπορούμε όμως να κάνουμε όταν δεν υπάρχει φαρμακείο σε κοντινή απόσταση ή έχει κλείσει;
Κάποια από τα γνωστά “γιατροσόφια” είναι το ξύδι, η μαγειρική σόδα ή ακόμα και τα… ούρα. Σύμφωνα όμως με το Εθνικό Σύστημα της Μεγάλης Βρετανίας, αυτά όχι μόνο δεν αποδίδουν αλλά μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση. Συστήνουν ανεπιφύλακτα όμως τον αφρό ξυρίσματος!
Προλαμβάνει την εξάπλωση των τοξινών που απελευθερώνει η τσούχτρα στο δέρμα μας και μειώνει τον πόνο. Παράλληλα, μπορείτε να εφαρμόσετε στην περιοχή του τσιμπήματος πάγο, που θα μειώσει το οίδημα ενώ καλό είναι να πάρετε και κάποιο αναλγητικό για να υποχωρήσει η φλεγμονή.
Σε γενικές γραμμές το τσίμπημα από τσούχτρα δεν είναι επικίνδυνο και δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ιατρική φροντίδα. Αν όμως, μετά το τσίμπημα νιώσετε ζαλάδα, έχετε τάσεις προς εμετό, πονοκέφαλο, πυρετό, πόνο στο στήθος και δυσκολία στην αναπνοή είναι απαραίτητη η επίσκεψή σας σε έναν γιατρό. Απαραίτητη είναι η ιατρική βοήθεια, αν το τσίμπημα γίνει σε ευαίσθητη περιοχή, όπως τα γεννητικά όργανα ή το πρόσωπο.
Χαίρεστε τον ήλιο και τη θάλασσα αλλά ένα μικρό άγγιγμα από το θαλάσσιο αυτό πλάσμα αρκεί για να σας χαλάσει τη μέρα.