“Δαμάζουμε με τη νηστεία τη σάρκα μας, που είναι το υποζύγιον της ψυχής μας, για να βαδίσουμε με ασφάλεια προς την Άνω Ιερουσαλήμ”, Ιερός Αυγουστίνος.
“Το χρόνο της δευτέρας παρουσίας κανένας δεν τον ξέρει, ούτε οι άγγελοι των ουρανών, παρά μόνο ο Πατέρας μου”, (Ματθ. κδ’ 36).
“Ο Κύριος είναι φωτισμός μου και σωτήρας μου, ποιον θα φοβηθώ;”, (Ψαλμ. κς’ 1).
“Όποιος έχει το Θεό μαζί του, είναι ο πιο ισχυρός απ’ όλους”, Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.
“Να εξομολογείσαι τακτικά και καλά, γιατί και Πατριάρχης να είσαι, αν δεν εξομολογείσαι, δεν σέβεσαι”, Γέροντας Πορφύριος Μπαϊρακτάρης.
“Πήγαινε κοντά στους δίκαιους, και δια μέσου αυτών θα πλησιάσεις το Θεό. Να συναναστρέφεται αυτούς που έχουν ταπείνωση και θα μάθεις τους τρόπους τους”, Άγιος Ισαάκ ο Σύρος.
“Η διδασκαλία της Αγίας Γραφής είναι πάντοτε χρήσιμη, περισσότερο όμως στις περιστάσεις που χάνουμε προσφιλή πρόσωπα”, Μέγας Βασίλειος.
“Δεν μετανόησα ειλικρινά και απέφυγα να εξομολογηθώ την αμαρτία μου σε Σένα. Γι’ αυτό συνετρίβησαν τα οστά μου και εκλονίσθη ολόκληρος ο εγωισμός μου”, (Ψαλμ. λα’ 3).
“Εκείνος που πρόκειται να προσευχηθεί, δεν τολμάει να πει τίποτε το άπρεπο, ούτε κατά τη διάρκεια του φαγητού”, Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.
“Ο σώφρων περνάει ολόκληρη τη ζωή του με άνεση και με μεγάλη πνευματική ελευθερία”, Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.
“Είναι γνώρισμα της ψυχής που αγαπά τον Θεό να υποτάσσει στα θεία καθετί το ανθρώπινο”, Γρηγόριος Θεολόγος.
“Όταν πέσετε, αδελφοί μου, σε ποικίλους πειρασμούς να το θεωρείτε ως μεγάλη χαρά”, Άγιος Μάξιμος ο Ομολογητής.
“Η μητέρα όλων των αγαθών και το γνώρισμα των μαθητών του Ιησού και η δύναμη που συγκρατεί όλη μας την ζωή είναι πάνω απ’ όλα η αγάπη”, Άγιο Ιωάννης Χρυσόστομος.
“Και αυτός ο νους μας, που βλέπει με πολλή ακρίβεια και γρήγορα το ξένο αμάρτημα, είναι βραδυκίνητος στο να αντιληφθεί τα δικά μας ελαττώματα”, Μέγας Βασίλειος.
“Κανένας δεν μπορεί να γνωρίσει την αδυναμία του, αν δεν πέσει σε σωματικούς πειρασμούς. Τότε προσεύχεται και συντρίβεται και ταπεινώνεται”, Ισαάκ ο Σύρος.
“Η χαρα του Θεού δεν γεννιέται σε οποιαδήποτε ψυχή, αλλά, εάν κάποιος έκλαψε πολύ για την αμαρτία του”, Μέγας Βασίλειος.
“Η αδιαντροπιά είναι ιδιαίτερο γνώρισμα του κακού και τιποτένιου ανθρώπου και η ντροπή του σπουδαίου”, Μέγας Φώτιος.
“Είναι πολύ κοντά ο Κύριος σε όλους όσοι τον επικαλούνται. Όσοι τον επικαλούνται με ειλικρίνεια και αγνά ελατήρια”, (Ψαλμ. ρμδ’ 18).
“Κάθε αμαρτία είναι φοβερή, όμως τίποτε δεν είναι μεγαλύτερο από τη μνησικακία και την πλεονεξία”, Ευσέβιος.
“Ο δίκαιος πρώτος ο ίδιος κατηγορεί τον εαυτού του”, (Παρ. ιη’ 17).
“Αναθέστε όλα τα προβλήματα σας στον Θεό… Μην κάνετε τίποτε που να αποβλέπει στη δόξα των ανθρώπων, αλλά μόνον ότι είναι ευάρεστο στο Θεό”, Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.
“Πρέπει κανείς να φροντίζει να μένει μαζί ή τουλάχιστο να συνομιλεί συχνά με ανθρώπους που έχουν πνευματική γνώση”, Άγιος Μάρκος ο Ασκητής.
“Πέφτουμε σε μεγάλες αμαρτίες, γιατί δεν φροντίσαμε όσο πρέπει, για να κόψουμε τα μικρότερα ελαττώματα μας”, Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.
“Δεν γνωρίζουμε πως πρέπει να προσευχόμαστε, αλλ’ αυτό το Πνεύμα μεσιτεύει για μας με στεναγμούς που δεν μπορούν να εκφρασθούν με λόγια”, (Ρωμ. η’ 26).
“Εδώ δεν θέλουμε να κάνουμε κάποια απρέπεια μπροστά σε έναν’ τι θα κάνουμε εκεί (κατά τη μέλλουσα κρίση) μπροστά σε τόσες μυριάδες;”, Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.
“Δεν υπάρχει άλλος σίγουρος δρόμος σωτηρίας, εκτός από το να εξομολογείται ο καθένας σε πατέρες με πολλή διάκριση και από αυτούς να παίρνει οδηγίες για την αρετή και να μην ακολουθεί το δικό του θέλημα”, Άγιος Κασσιανός ο Ρωμαίος.
“Κι αν ακόμη έχεις ανέβει όλη την κλίμακα των αρετών, και τότε να προσεύχεσαι για την άφεση των αμαρτιών σου”, Ιωάννης Σιναΐτης της Κλίμακος.
“Μη ζητάς πνευματικό δάσκαλο που να ανέχεται τα πάθη σου διότι οδηγείσαι από αυτόν σε βαθύ λάκκο”, Μέγας Βασίλειος.
“Αν θέλεις να κυβερνάσαι από το Θεό, να μη θέλεις να αμαρτάνεις. Γιατί αν αμαρτάνεις, πως θα κυβερνηθείς από το Θεό;”, Άγιος Ιωάννης Δαμασκηνός.
“Εμπαίχτηκαν και μαστιγώθηκαν, ενώ άλλοι πριονίστηκαν και άλλοι εσφάγησαν με μαχαίρι”, (Εβρ. ια’ 36).
“Οι άνθρωποι όσο πλησιάζουν τον Θεό, πλησιάζουν ο ένας τον άλλον. Και πάλι όσο πλησιάζουν ο ένας τον άλλον, τόσο πλησιάζουν και τον Θεό”, Αββάς Δωρόθεος.
“Και τα εύκολα και υποφερτά θα μας φανούν δύσκολα, αν είμαστε νωθροί και οκνηροί”, Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.
“Ο γνωστικός δεν μνησικακεί ποτέ. Δεν μισεί κανέναν, έστω και αν ο άλλος άξιος να μισείται, με αυτά που πράττει”, Κλήμης Αλεξανδρείας.
“Ο Θεός σας μεταχειρίζεται σαν παιδιά του, διότι ποιο παιδί δεν παιδαγωγεί ο πατέρας του;”, (Εβρ. ιβ’ 7).
“Τίποτε δεν είναι πιο πολύτιμο από τον άνθρωπο, παρά το γεγονός ότι είναι και παραμένει θνητός”, Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.
“Να χαίρεστε με κείνους που χαίρονται και να κλαίτε με κείνους που κλαίνε”, (Ρωμ. ιβ’ 15).
“Η πρώτη παρακοή του ανθρώπου είχε ώς αφορμή την ακράτεια. Αντίθετα, όλοι οι άγιοι διακρίθηκαν για την εγκράτεια τους”, Μέγας Βασίλειος.
“Αν δεν διατηρήσουμε με τη συνεχή ανάμνηση τη διδασκαλία που φυτεύτηκε στην ψυχή μας, τα σκορπίσαμε όλα στον αέρα”, Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.
“Η αγάπη για τους εχθρούς δεν είναι δυνατή, παρά μόνο με τη χάρη του Αγίου Πνεύματος”, Όσιος Σιλουανός ο Αθωνίτης.
“Η μεταβολή, δεν εξαρτάται απ’ Αυτόν που έσπειρε, αλλ’ απ’ αυτούς που δε θέλησαν ν’ αλλάξουν”, Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.
“Περισσότερο εξέταζε τον εαυτό σου και όχι τους άλλους’ γιατί στο ένα θα είσαι κερδισμένος εσύ, στο άλλο οι άλλοι”, Γρηγόριος Θεολόγος.
“Όταν ιδείς κάποιον να πλουτεί με αδικίες και να ευημερεί, να στενάξεις, να δακρύσεις. Διότι ο πλούτος αυτός προσθέτει σ’ αυτόν τιμωρία”, Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.
“Από τους ανθρώπους κανένας δεν είναι χωρίς κάποια αρετή, ούτε ο πολύ κακός’ και κανένας δεν είναι χωρίς κάποια κακία, ούτε ο πολύ καλός”, Ζιγαβηνός.
“Το στόμα αυτού που λέγει την αλήθεια είναι χαμογελαστό και τα χείλη του γεμάτα αγαλλίαση”, (Ιώβ. η’ 21).
“Ο Θεός επιτρέπει, σύμφωνα με το σχέδιο Του, να δοκιμαστεί ο καθένας με διάφορες θλίψεις, για να φανερωθούν εκείνοι που Τον αγαπούν”, Άγιος Εφραίμ ο Σύρος.
“Τίποτε άλλο δεν ευχαριστεί τόσο πολύ το Θεό, όσο το να μη ανταποδίδουμε κακό αντί κακό”, Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.
“Αυτός που μας βάζει σε πειρασμό μας πειράζει δίχως να ξέρει αν θα υπακούσει σ’ αυτόν ο άνθρωπος ή όχι”, Άγιος Μακάριος ο Αιγύπτιος.
“Η απληστία τυραννεί, η πλεονεξία καταδυναστεύει, το ψέμα υπερηφανεύεται’ η εμπιστοσύνη προς τους άλλους χάθηκε, η αλήθεια εγκατέλειψε την γή”, Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.
“Οι άνθρωποι που ζητούν την αρετή αφού παιδευτούν λίγο θα ευεργετηθούν πάρα πολύ”, (Σοφία Σολ. γ’ 5).
“Πολλές φορές οι ασθένειες είναι και τιμωρίες για τα αμαρτήματα μας, έρχονται δε για την επιστροφή μας στο σωστό δρόμο”, Μέγας Βασίλειος.
“Ο απλός άνθρωπος έχει πάντοτε τις ευλογίες του Θεού”, (Παρ. ια’ 25).
“Τίποτε δεν μπορεί να κάμει την ψυχή τόσο φιλοσοφημένη και επιεική και ήπια, όσο η συνεχής ανάμνηση των αμαρτημάτων μας”, Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.
“Αντισταθείτε στον διάβολο και θα φύγει από σας”, (Ιάκ. δ’ 7).
“Ο Θεός δεν ζητά εξαιρετικούς ανθρώπους για απλό έργο, αλλά απλούς ανθρώπους για εξαιρετικό έργο”, Ανώνυμος.
“Εκείνος που ατιμάζει το φτωχό, εξοργίζει Εκείνον που τον δημιούργησε”, (Παρ. ιζ’ 5).
“Ότι θέλεις μπορείς να το αποφύγεις, όλα εκτός από τη συνείδηση σου”, Ιερός Αυγουστίνος.
“Όσοι ξέπεσαν από την αρετή, πασχίζουν να παρασύρουν και τους άλλους, για να μην είναι μόνοι τους στην ασχημοσύνη”, Άγιος Εφραίμ ο Σύρος.
“Η σιωπή είναι μεγάλο δυναμωτικό του αοράτου πολέμου και μια βέβαια ελπίδα νίκης”, Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης.
“Μη ζητήσεις να πάρεις γνώμη από κάποιον που δεν είναι στον ίδιο δρόμο μ’ εσένα, ακόμη και αν είναι πολύ σοφός”, Άγιος Ισαάκ ο Σύρος.
“Όποιος ομολογεί και εγκαταλείπει τις αμαρτίες του, θα βρει έλεος από τον Κύριο”, Άγιος Ισαάκ ο Σύρος.
“Φύγετε μακριά από μένα όλοι οι εργάτες της αδικίας”, (Λουκ. ιγ’ 26-27).
“Αν δεν διατηρήσουμε με τη συνεχή ανάμνηση τη διδασκαλία που φυτεύτηκε στη ψυχή μας, τα σκορπίσαμε όλα στον αέρα”, Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.
“Το βάρος των θλίψεων που υπομένουμε για τον Κύριο, δεν είναι τίποτα άλλο παρά το βάρος της δόξης που μας αναμένει”, Ισίδωρος ο Πηλουσιώτης.
“Εδώ στον κόσμο ο γεωργός καλλιεργεί τη γη, χρειάζεται όμως και από τον ουρανό τις βροχές και τα νερά”, Άγιος Μακάριος ο Αιγύπτιος.
“Η βάση της πνευματικής ζωής και το θεμέλιο κάθε αρετής είναι η ταπεινοφροσύνη”, «Φωνή Κυρίου», 1999.
“Δεν κρινόμαστε από τα αποτελέσματα των ενεργειών μας, αλλά από την πρόθεση μας”, Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.
“Δεν υπάρχει γλυκύτερο πράγμα από το να έχει κανείς αναπαυμένη τη συνείδηση του. Φτερά νιώθει μέσα του’ πετάει”, Γέροντας Παΐσιος Αγιορείτης.
“Κακό δεν είναι να τιμωρείται κάποιος εδώ, αλλά το ότι γίνεται άξιος της εκεί τιμωρίας”, Διονύσιος Αρεοπαγίτης.
“Εκείνος που δεν έχει γίνει τέλειος, έχει ακόμα εσωτερικό πόλεμο. Για λίγο βρίσκει αναύπαση στην προσευχή, και σ’ άλλη ώρα βρίσκεται σε πόλεμο και θλίψη”, Άγιος Μακάριος ο Αιγύπτιος.
“Τίποτα δεν χαρακτηρίζει τόσο πολύ τον Χριστιανό, όσο το να είναι ειρηνοποιός, γιατί ο Κύριος μας υποσχέθηκε και την ανταμοιβή μας γι’ αυτό”, Μέγας Βασίλειος.
“Εμπαίχτηκαν και μαστιγώθηκαν, ενώ άλλοι πριονίστηκαν και άλλοι εσφάγησαν με μαχαίρι”, (Εβρ. ια’ 36).
Ούτε να έχεις μεγάλο θάρρος, ούτε να απελπίζεσαι υπερβολικά. Το πρώτο σε εξασθενεί, το δεύτερο σε ρίχνει κάτω”, Γρηγόριος Θεολόγος.
“Η σκέπη και η πρόνοια του Θεού απλώνεται επάνω σε όλους τους ανθρώπους, την βλέπουν όμως όσοι καθάρισαν τον εαυτό τους από την αμαρτία”, Άγιος Ισαάκ ο Σύρος.
“Το άγχος καταπολεμείται με την εμπιστοσύνη στην πρόνοια του Θεού και τον καλόν αγώνα”, Γέροντας Πορφύριος Μπαϊρακτάρης.
“Όταν αρχίσει κάποιος να νηστεύει, αυτό ξεσηκώνει τον νου του να επιθυμήσει τη συνομιλία με τον Θεό”, Άγιος Ισαάκ ο Σύρος.
“Ας απομακρύνουμε από το στόμα μας κοροϊδίες και βρισιές και αισχρολογίες και κακολογίες, καθώς και την κακή συνήθεια των όρκων”, Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.
“Ο καθένας πειράζεται όταν παρασύρεται και δελεάζεται από τη δική του επιθυμία”, (Ιακ. α’ 14).
“Πράγματι, περισσότερο από τα άσπρα μαλλιά, χαρακτηριστικό γνώρισμα του ηλικιωμένου αποτελεί η ωριμότητα στη σύνεση”, Μέγας Βασίλειος.
“Εάν κάποιος στηρίζεται μόνο στη δική του δικαιοσύνη, χωρίς να δέχεται την δικαιοσύνη του Θεού, αγωνίζεται μάταια και άδικα”, Άγιος Μακάριος ο Αιγύπτιος.
“Όσο μεγαλύτερες είναι οι ευεργεσίες που πήραμε, τόσο βαρύτερα και σκληρότερα τιμωρούμαστε, όταν αποδειχθούμε ανάξιοι της ευεργεσίας”, Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.
“Η επιείκεια σας ας γίνει γνωστή σε όλους τους ανθρώπους”, (Φιλιπ. δ’ 5).
“Σε κάθε προσευχή πρέπει να έχετε ένα κόμπο δάκρυ. Κι όταν σας έλθει κατάνυξη, μην το λέτε πουθενά, γιατί είναι θείο δώρο, μήπως και το χάσετε”, Γέροντας Ιερώνυμος Αποστολίδης.