Όταν η Αγία Μαρίνα χειρούργησε τον μικρό Ανδρέα

Όταν η Αγία Μαρίνα χειρούργησε τον μικρό Ανδρέα

Την μνήμη της Αγίας και Μεγαλομάρτυρος Μαρίνας τιμά κάθε χρόνο η Εκκλησία μας στις 17 Ιουλίου. Ένα από τα πιο γνωστά θαύματα της Αγίας Μαρίνας είναι η συγκλονιστική ιστορία του μικρού Ανδρέα που είχε συγκινήσει όχι μόνο το Πανελλήνιο αλλά και ολόκληρο τον κόσμο.

Εικοσιτρία χρόνια πριν, το 2000, ο 6χρονος τότε Ανδρέας Βασιλείου από τη Λεμεσό της Κύπρου, που έπασχε από λευχαιμία, έχρηζε άμεσης μεταμόσχευσης μυελού των οστών και έπρεπε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα (μόλις 4 εβδομάδων) να βρεθεί ο κατάλληλος συμβατός δότης για τη μεταμόσχευση.

Η οικογένεια του Βάσου Βασιλείου, πατέρα του Ανδρέα, βρέθηκε σε πολύ δεινή θέση. Το μόσχευμα βρέθηκε και γρήγορα το παιδί ήταν στα χέρια κορυφαίων επιστημόνων στην Αμερική, προκειμένου να γίνει η πολύ λεπτή και σοβαρή χειρουργική επέμβαση. Πριν πάνε στην Αμερική η οικογένεια τηλεφώνησε στον ηγούμενο της Ιεράς Μονής Αγίας Μαρίνας της Άνδρου στον π. Κυπριανό προκειμένου να ζητήσουν να προσευχηθεί για τον Ανδρέα τους. Εντελώς αυθόρμητα ο ηγούμενος π. Κυπριανός είπε ότι θα προσευχηθεί στην Αγία και τους τόνισε να μην ανησυχούν, αφού στο χειρουργείο θα ήταν η Αγία Μαρίνα η ίδια!!!

Λίγο πριν αρχίσει η χειρουργική επέμβαση στο νοσοκομείο MD ANDERSON του Χιούστον του Τέξας στις ΗΠΑ μια γυναίκα παρουσιάστηκε στον επικεφαλής κορυφαίο Αμερικανό γιατρό Ka Goua Tsan (Κινεζικής καταγωγής) και του συστήθηκε ως η προσωπική γιατρός του μικρού Ανδρέα και μάλιστα ζήτησε να παρακολουθήσει την εγχείρηση με μεγάλη επιμονή. Εκείνος πάντως της είπε πως δεν επιτρέπεται να βρίσκεται στο χειρουργείο ξένος ιατρός και πως αποτελούσε πρακτική της ιατρικής του ομάδας να μην μετέχουν άλλοι στις λεπτές αυτές εγχειρήσεις.

Η επιμονή όμως της γυναίκας έκαμψε την αρχική αδιαλλαξία του χειρούργου.

Της ζήτησε να αφήσει τα στοιχεία της στη γραμματεία και να εισέλθει στη συνέχεια στο χειρουργείο μαζί του.

Έτσι και έγινε.

Η άγνωστη ιατρός εισήλθε στο χειρουργείο και όχι απλώς παρακολουθούσε αλλά συμμετείχε ενεργά στην εγχείρηση του μικρού Ανδρέα.

Οι γνώσεις της γυναίκας γύρω από την ιατρική φαινόταν πολύ υψηλές και παραδόξως η ομάδα δέχτηκε την γιατρό από την Ελλάδα αν και αποτελεί μόνιμη τακτική του νοσοκομείου να μην μετέχουν άλλοι γιατροί σε τόσες λεπτές εγχειρήσεις. Κατά παράδοξο τρόπο κανείς δεν ζήτησε άλλα εχέγγυα, την παρακάλεσαν μόνο να δηλώσει τα στοιχεία ταυτότητός της στην είσοδο του χειρουργείου. Κατά την διάρκεια της εγχείρησης η ”Ελληνίδα γιατρός” όχι μόνο παρακολουθούσε αλλά μετείχε ενεργά στην εγχείρηση του μικρού. Μάλιστα με επιστημονικό τρόπο εξήγησε στην ιατρική ομάδα πως έπρεπε να προχωρήσει η επέμβαση, προτείνοντας μάλιστα κάτι ριζοσπαστικό όπως τη χρήση αρχέγονων εμβρυακών κυττάρων από τον ομφαλό. Η εγχείρηση χάρις στις υποδείξεις πήγε πολύ καλά. Η ”Ελληνίδα γιατρός” παρέμεινε λίγη ώρα στο χειρουργείο και μετά ξαφνικά αποχώρησε χωρίς να καταλάβει κανείς το πως.

Οι Αμερικανοί γιατροί ενθουσιασμένοι από τις υποδείξεις της μυστηριώδους γυναίκας μετά το τέλος της εγχείρησης θέλησαν να την γνωρίσουν πήγαν στην οικογένεια Βασιλείου και τους είπαν ότι ήταν κεφαλαιώδους σημασίας γι’ αυτούς να γνωρίσουν την ”κορυφαία γιατρό που είχαν φέρει από την Ελλάδα ή την Κύπρο”. Και πρόσθεσε ο επικεφαλής γιατρός: «Δεν μπορώ όμως να καταλάβω, πώς είχατε μια τέτοια γιατρό για το παιδί σας και ήλθατε σε μένα;».
Οι γονείς έκπληκτοι δήλωσαν ότι δεν είχαν φέρει καμία γιατρό μαζί τους.

Το νοσοκομείο έγινε άνω – κάτω για να βρεθεί η ξένη γιατρός. Αιτία οι λόγοι ασφαλείας που δεν επιτρέπουν την είσοδο αγνώστων σε τόσο σοβαρά χειρουργεία. Επειδή εκείνη είχε εξαφανιστεί απευθύνθηκαν στη γραμματεία του χειρουργείου προκειμένου να βρουν τα στοιχεία της.

Έκπληκτοι διαπίστωσαν ότι η άγνωστη γυναίκα γιατρός είχε υπογράψει με το όνομα: Marina from Andros (Μαρίνα από την Άνδρο) !!!

Οι γονείς αναλύθηκαν σε δάκρυα ενώ οι γιατροί έμειναν άναυδοι για πολλή ώρα συνειδητοποιώντας ότι η συνχειρουργός τους ήταν μια γυναίκα με σάρκα και οστά αλλά από το παρελθόν. Μια Ορθόδοξη Αγία που είχε πεθάνει (με μαρτυρικό θάνατο για την πίστη του Χριστού) πριν πολλούς αιώνες (το έτος 270 μ.Χ.). Θυμήθηκαν αυτό που τους είχε πει ο Γέροντας της Μονής: “Πηγαίνετε στην Αμερική και εύχομαι η Αγία Μαρίνα να είναι μέσα στο χειρουργείο”.

Το γεγονός γιορτάζεται δεόντως στο μοναστήρι της Αγίας Μαρίνας στην Άνδρο.

 

 

Πηγή:  ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR