Σε ανθρώπους, κυρίως, που δεν έχουν σχέση με την Αγία του Χριστού Εκκλησία απαντάται συχνά το φαινόμενο της δαιμονοπληξίας. Δηλαδή οι άνθρωποι κυριεύονται από την εξουσία του διαβόλου, και δεν ενεργούν ελεύθερα όπως οι ίδιοι θέλουν, αλλά όπως το πονηρό και ακάθαρτο πνεύμα τους επιβάλλει! Στο σημείο αυτό πρέπει να διεκρινήσουμε ότι η δαιμονοπληξία πρέπει να διαχωρίζεται από την ασθένεια της επιληψίας ή από ψυχασθένειες, με των οποίων την θεραπεία ασχολούνται οι νευροψυχίατροι.

Είναι γνωστόν ότι ο διάβολος, από την πρώτη μέρα που ο άνθρωπος βρέθηκε στον Παράδεισο, θέλησε να του στερήσει την ευτυχία της παραδεισένιας ζωής,την οποία ζούσε σε κοινωνία με τον Δημιουργό του. Αλλά και στη συνέχεια, με ποικίλες ραδιουργίες, επιδιώκει να απομακρύνει τον άνθρωπο από τον Θεό, και να τον υποτάξει στη δική του εξουσία. Στην πνευματική σφαίρα τον πολεμά με ποικίλους πονηρούς πειρασμούς, ώστε να αμαρτήσει και να απομακρυνθεί από τον Σωτήρα Χριστόν. Κάποτε όμως, όταν του δοθεί το δικαίωμα, προχωρεί και στην κυριαρχία του επάνω στο σώμα του ανθρώπου. Τούτο το πετυχαίνει ευκολότερα σε ανθρώπους που δεν είναι ενωμένοι με τον Χριστό δια των Ιερών Μυστηρίων, δεν ζουν χριστιανική ζωή, διακατέχονται από εγωϊσμό και υπερηφάνεια, και παρουσιάζουν μια ηυξημένη ψυχική ευαισθησία, που αρέσκονται να ζούν σ´ ένα φανταστικό κόσμο.Είναι οι άνθρωποι που ο λαός τους αποκαλεί “ελαφροΐσκιωτους”!
Ο σατανάς βρίσκει εύκολη πρόσβαση στον ψυχισμό τους, εξάπτει τη φαντασία τους και είτε σε ώρα ύπνου ή σε άλλες στιγμές, που τις ευνοεί το μισοσκόταδο ή το πυκνό σκοτάδι, τους προκαλεί το φόβο με βρυκόλακες και “υπερφυσικές εμφανίσεις” κακοποιών πνευμάτων, τάχα νεκρών.Τα φαινόμενα αυτά μπορεί να συνοδεύονται από θορύβους, φωνές, κραυγές ή και από πνευματιστικά φαινόμενα, όπως μετακίνηση αντικειμένων, για να γίνονται ποιό τρομακτικά.
Στις ημέρες μας, την πίστη στις τρομακτικές ενέργειες των πονηρών πνευμάτων, την εκμεταλλεύεται στο έπακρον η “βιομηχανία τρόμου”, που αναπτύσσεται όλο και περισσότερο, είτε με μυθιστορήματα και κινηματογραφικά έργα φαντασίας τρόμου, τύπου “Χάρυ Πότερ, είτε στο Διαδύκτιο (Internet), στο οποίο η πρόσβαση οιουδήποτε είναι ανεξέλεγκτη.
Η μέθοδος προκλήσεως τρόμου χρησιμοποιεῖται εὐρύτατα ἀπό πολλές παραθρησκευτικές σέκτες, που επιδιώκουν να προκαλούν -μέσω του φόβου- ψυχολογική ἐξάρτηση και “φοβικά σύνδρομα” στα μέλη τους. Επί πλέον επιδιώκουν να προκαλέσουν από την παιδική ακόμη ηλικία, στην παγκόσμια κοινωνία, εξοικείωση με την μαγεία και την σκοτεινή λατρεία του εωσφόρου και των συνοδών του, που μισούν το φως και υπόσχονται μακαριότητα και αθανασία.Τέτοια κινήματα δεν διστάζουν να προσκαλούν τους οπαδούς τους σε σατανικές λατρευτικές συνεδριάσεις, στις οποίες κάνουν χρήση ακόμα και αιμοποσίας!
Από όλες αυτές τις τραγικές καταστάσεις προστατεύεται ο χριστιανός με τη γνήσια ἐκκλησιαστική ζωή, την προσευχή και τη συμμετοχή στά θεία Μυστήρια, κυρίως τῆς ἱερᾶς Ἐξομολογήσεως και θείας Κοινωνίας.
Ο σατανάς όσο και αν πασχίζει να φανεί ισχυρός μετά τη σταυρική θυσία του Χριστού έχει χάσει τη δύναμή του. Είναι πια όπως το φίδι, που του έχει αφαιρεθεί το δηλητήριο ή όπως το σκυλί που του έχουν αφαιρεθεί τα δόντια. Τώρα
ο ανθρωποκτόνος σατανάς και οι ακόλουθοί του είναι αφοπλισμένοι. Εμείς είμαστε οι δυνατοί, καθώς είμαστε οπλισμένοι με τον Σταυρό, το “αήττητον τρόπαιον” και “των δαιμόνων το τραύμα”. Τίποτε δεν μπορούν να μας κάνουν οι σκοτεινές δυνάμεις, αν δεν τους δώσουμε εμείς δικαιώματα. Μόνο φασαρία κάνουν, δεν έχουν καμμία εξουσία επάνω μας. Εμείς ανήκουμε στον Χριστό!