Άγιος Ιάκωβος, Για τον πόλεμο εναντίον της Εκκλησίας

Άγιος Ιάκωβος (Τσαλίκης).

(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

Γέροντα, βλέπουμε ότι κηρύχθηκε ένας πόλεμος εναντίον της Εκκλησίας, και της πίστεώς μας, εσείς πώς βλέπετε την κατάσταση;

Ακούστε, παιδιά μου, με συγχωρείτε. Εμείς, θα έχουμε την πίστη μας στον Χριστό. Όπως οι Άγιοι Μάρτυρες, όπως, με συγχωρείτε, ο σημερινός Όσιος, ο Όσιος Συμεών, πάνω σ’ έναν στύλο αγίασε, ο Όσιος Δαυίδ ο Θεσσαλονίκης πάνω σε μια αμυγδαλιά.

Λοιπόν αυτοί, γιατί αγωνιστήκανε και θυσιαστήκανε; Για την αγάπη του Χριστού. Γιατί πιστεύανε ότι «ζη Κύριος ο Θεός των Δυνάμεων».

Μήπως, παιδιά μου, είναι σημερινή αυτή η κατάσταση;

Είναι από την ημέρα που έγινε ο κόσμος. Αυτή η κακία, των πρωτοπλάστων, των παιδιών, του Κάιν και του Άβελ. Ο ένας αδελφός δεν σκότωσε τον άλλον; Αυτός είχε φθόνο.

Μήπως, παιδιά μου, από τις ημέρες του Χριστού μας, δύο χιλιάδες χρόνια, δεν κυνηγούν τον Χριστό; Τι έλεγε σήμερα το Ευαγγέλιο; Για τον τυφλό αυτόν. Αποσυνάγωγος γινότανε, όποιος ομολογούσε Ιησούν Χριστόν.

Του έπαιρναν τις περιουσίες και τον καταδιώκανε, παιδιά μου, τον κάναν εξορίες και τον σκότωναν κιόλας.

Λοιπόν, παιδιά μου, είναι ανέκαθεν αυτός ο πόλεμος με την Εκκλησία. Αλλά και «πύλαι Άδου ου κατισχύσουσιν αυτής».

Δεν πρόκειται, παιδιά μου, να πάθει τίποτε η Εκκλησία, γιατί εφ’ όσον ζει Θεός Αληθινός τίποτε δεν μπορούν να μας κάνουν.

 

Απόσπασμα από το βιβλίο, ο «Όσιος Ιάκωβος (Τσαλίκης), Ένας σύγχρονος άγιος, Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Οσίου Δαυίδ του Γέροντος», έκδοση των Πατέρων της Ιεράς Μονής Οσίου Δαυίδ του Γέροντος, Λίμνη Ευβοίας 2018.

Πηγή: pemptousia